תרופות סבתא

סיפורי החלמה מכל העולם

אוסף של סיפורי החלמה מכל העולם של אנשים מעוררי השראה שריפאו את עצמם ממחלות כרוניות הנחשבות בלתי ניתנות לריפוי- תמצאו כאן

howtheyhealed.gufnaki.com

להגיע לנפש ולגוף ולרפא דרך מוסיקה ושירה

מוסיקה היא תרופה. צרי ומזור לנפש ולגוף. את זאת כבר ידע שאול המלך כשזימן את דוד לנגן עבורו "בעת שנחה עליו רוח רעה". אבל לא צריך להרחיק לכת עד ימי התנך כדי להפנים ולו אינטואיטיבית שמוסיקה עשויה להיות תרופה נפלאה למצוקות כמו חרדה, הפרעות קשב, דיכאון ואפילו לבעיות מורכבות יותר של הפרעות בתקשורת כמו אוטיזם.

אפרת זהבי מוסיקאית מקצועית ומורה לפיתוח קול ומקהלות מטפלת באנשים באמצעות מוסיקה ושירה מסבירה: "כאשר אדם שר, הוא מתחבר בטבעיות למהות העמוקה והפנימית שלו. התהליך מחזק את עמוד השידרה הרגשי הנפשי והרוחני שלו ומאפשר הצפת חומרים שדורשים עיבוד מן התת מודע אל המודע. כך בעצם מתרחש הריפוי.

עירן שחל מטפל במוסיקה ובתנועה אומר כי הטיפול במוסיקה מתבסס על יכולתה של המוסיקה עצמה, לתרום לתהליכי ריפוי במגוון רחב של קשיים ובעיות ולכלל הגילאים. "הטיפול משתנה כמובן, ממטופל למטופל בהתאם לאישיותו ולקשייו והטיפול עושה שימוש במוסיקה על כל נגזרותיה: האזנה, נגינה, אילתור, שירה, כתיבת שירים והלחנה.

כיצד נראה טיפול של תרפיה במוסיקה?

זהבי: במפגש אתי למשל המטופל בוחר לשיר שיר מסוים ואני מלווה אותו בגיטרה ובשירה. בראש ובראשונה יש הנאה גדולה מעצם השירה המשותפת אבל תוך כדי התהליך עולים דברים רבים: זכרונות, רגשות, חלומות, מחסומים, מעצורים, פחדים, תחושות שונות וכד'. על חלק מהם אנחנו משוחחים ועל אחרים עובדים בדרכים אחרות. לדוגמא: אם עלה מעצור רגשי שהביטוי שלו נשמע כ"קול חסום", המטופל מקבל תרגיל פיזי לגוף שיעזור למחסום להשתחרר.

באלו כלים משתמשים בתרפיה במוסיקה?

זהבי: אחד הכלים הכי משמעותיים שאני מלמדת הוא: הקשבה. מפתיע כמה אנשים לא יודעים פשוט להקשיב לקולם בדרך סקרנית, מכילה, ואוהבת. מעבר לכך האדם לומד להתמודד עם רגשות עזים שעולים במהלך השירה כמו עצב וכאב. בהתחלה אלו גורמים לתחושת מחנק ואינם מאפשרים לשיר אבל תוך כדי התהליך המטופל לומד איך לאפשר לרגשות לעלות ואיך לקבלם לתוך השירה עצמה. רגשות אלו יהפכו בסופו של יום ל'צבעים' שאותם אתה מביע כשאתה שר.

תרפיה במוסיקה עובדת על מתח נפשי חרדה ודיכאון

זהבי: הטיפול יעיל מאד במצבים של חרדה ודיכאון. במצב של חרדה ודיכאון יש הצפה של קולות פנימיים שאינם ריאליים אבל הם מעיקים מאד וגורמים לסבל גדול. ההצפה, לפעמים כל כך טוטאלית, שבעצם אי אפשר לשמוע את הקול המאוזן והשפוי שקיים שם כל הזמן. במפגשים של תרפיה במוסיקה ושירה, ההקשבה לשירה האישית, מאפשרת לתפוס מרחק קטן מכל הקולות ופשוט להאזין. במרווח שנוצר, בין הקול לבין המאזין, מתרחש הריפוי. המטופל מתחבר מחדש לקול המאוזן שבו, ולאט לאט מזדהה פחות עם "רעשים" אחרים.

שחל: המוסיקה היא שפת הרגשות. בטיפול, מוסיקה משמשת כדי לחוות רגשות ולעבור מרגשות קשים לרגשות נעימים יותר. שימוש במוסיקה שמחה עוזר לחוות שמחה ושימוש במוסיקה עצובה עוזר לחוות ולחקור את העצב. במסגרת תרפית מוסיקה המטפל יאפשר להעלות מצב הרוח ירוד כמו חרדה דיכאון או מתח נפשי ובעזרת המטופל ישנה את המוסיקה ויעזור לו להוסיף לה גם גוונים נוספים.

תרפיה במוסיקה להפרעות קשב וריכוז

שחל: בעבודה עם הפרעת קשב וריכוז יש מספר היבטים שמקבלים מענה באמצעות תרפיה במוסיקה.

  • שיפור היכולת לארגון - אחד האלמנטים המשמעותיים במוסיקה הוא הקצב שמעצם טבעו מארגן את המוסיקה לפעמות, תיבות, פראזות וכו'. הנגינה או האזנה מחדדת את הסדר והארגון אצל הסובל מההפרעות קשב וריכוז.
  • הארכת טווח הריכוז - בטיפול, המטפל משתמש במוסיקה כדי ליצור גירוי שיהיה מעניין ויגע במטופל מבחינה רגשית וקוגניטיבית. הגירוי מגיע דרך הערוץ השמיעתי אך גם דרך הערוץ התחושתי (ויברציות של המוסיקה והחוויה הפיסית של הנגינה) והערוץ הויזואלי. עוצמת החוויה, יחד עם העניין שיוצרת המוסיקה גורמות למטופל להגיב ו"להישאב" לתוך העשייה המוסיקלית למשך זמן ממושך יותר.
  • קשיים רגשיים - פעמים רבות הסובלים מבעיות קשב וריכוז חווים כישלונות(בעיקר בתחום הלימודי). זה כמובן פוגע בדימוי העצמי ומוביל את הסביבה להעריכם פחות או לכעוס עליהם יותר. בטיפול במוסיקה יש למטופל מקום לבטא מוסיקלית ומילולית את הקשיים הללו ובמקביל לצבור חוויות של הצלחות בתחום המוסיקלי ולחדד לעצמו חוזקות בתחומים אחרים.

מוסיקה כטיפול באוטיזם ובהפרעות תקשורת

שחל: המוסיקה, בהיותה שפה לא מילולית, מאפשרתלמי למתקשה להתבטא במיליםלתקשר בדרך אחרת. המוסיקה היא שפה אוניברסלית אפשר להיות בעזרתה להיות ולעשות ביחד ולהביע גם בלי לדבר. בעבודה עם מטופלים עם הפרעות תקשורת המוסיקה תופסת את המקום המרכזי והשיח הרבה פעמים הינו רק מוסיקלי. יכולתה של המוסיקה ליצור קשר לא מאיים- פותחת צוהר להרחבת הקשר ומרחיבה בהמשך את מיומנויות התקשורת גם בערוצים אחרים

לאלו עוד בעיות רפואיות מתאימה השיטה של תרפיה במוסיקה?

זהבי: השיטה מתאימה כשיטה תומכת במצבי חיים קשים כמו התמודדות עם מחלה או אובדן. ליוויתי בהצלחה אנשים חולים שבעקבות הטיפול בשירה והשחרור הרגשי שחוו בתהליך קיבלו כוחות גוף להתמודד עם המחלה. אני מלווה אנשים במצבי דיכאון ופעמים רבות השינוי מהיר, כבר מהמפגש הראשון, אני רואה ניצוץ של תקווה בעיניים, השיטה עוזרת מאד במצבי לחץ כי היא מאפשרת לאדם להתחזק ולמצוא בעצמו את האיזון והחוזק שלו.

מה קוסם לך בשיטה טיפול הזו של טיפול באמצעות מוסיקה ושירה?

זהבי: מלבד הניסים שקורים לאנשים בשיטת הריפוי הזו היא גם מהנה מאד. אני תמיד מוקסמת מכך שבד בבד עם עבודה עמוקה מאד ויעילה מאד אנשים נהנים גם מלשיר.

אפרת זהבי 0507-283213 , ערן שחל טל' 0506410664
























אולי יעניין אותך גם


חומר למחשבה

  • השקעה בידע- תמיד נותנת את הריבית הטובה ביותר שניתן להשיג , בנג'מין פרנקלין