אוסף של סיפורי החלמה מכל העולם של אנשים מעוררי השראה שריפאו את עצמם ממחלות כרוניות הנחשבות בלתי ניתנות לריפוי- תמצאו כאן
ארון התרופות של הלוקים במניה דפרסיה יכול להיות לעיתים גדוש. גדוש מדי. הם מקבלים כדורי שינה להתקפי המניה כדי להרגיע את עוררות היתר שלהם בלילות, הם מקבלים שורה של תרופות אנטי דכאוניות עבור התקף מאני שלהם (התקף דיכאון מאני) והם מקבלים ליתיום כדי לייצב את מצב הרוח וליישר יותר את הגרף של הגאות והשפל המוקצנים במצב הרוח. הבעיה עם מלחי ליתיום היא שנדרשים כמויות עצומות מהן כדי שהחומר יגיע למח ויעשה את העבודה כמו שצריך. יש אנשים שלוקחים ליתיום והמינרל הזה עושה להם שיפור בפונקציות מוחיות אחרות: הוא פותר בעיות של קשב וריכוז ומוריד חרדה ועצבנות במקביל לייצוב מצב הרוח. אבל יש לו תופעות לוואי מסוכנות בעיקר על הכליות והוא תרופה שהופך את האנשים שנוטלים אותה לתלויים בה!
תלוי את מי שואלים אבל ממה שידוע- נטילת ליתיום מחייבת התמדה לאורך שנים כדי לשמר את הייציב במצב הרוח. יש עדויות כי כאשר מפסיקים את נטילת הליתיום- התקפי המניה והתקפי הדיכאון חוזרים "עם ריבית" גם בתדירות גבוהה יותר וגם בעוצמות גבוהות יותר. לפיכך יש הרבה אנשים שמבקשים פתרונות טבעיים למניה דפרסיה במקום להישען על תרופה פסיכיאטרית שתמכר אותם אליה ותיצור להם תלות בה.
ליתיום אורוטאט הוא נגזרת של המינרל ליתיום ובשנים האחרונות התברר כי התוסף הזה שנמכר ללא תרופת מרשם מסוגל לפתור את הבעיה מבלי לאלץ את המטופל לקחת כמויות גדולות של ליתיום. הסיבה לכך היא שליתיום אורוטאט חודר את מחסור דם מח ביתר קלות ולכן מספיקות כמויות זעירות ממנו כדי להשיג את האפקט הרצוי של ייצוב מצב הרוח.
תוספי התזונה המומלצים לאנשים עם נטיה למניה דפרסיה הם:
קווי התזונה במאניה דיפרסיה ? חייבים להקפיד על הימנעות ממזונות דלקתיים שמייצרים עקה חימצונית במח. תחת זה, היצמד למזונות אנטי דלקתיים בינהם: כורכום, אוכמניות, זנגוויל (ג'ינג'ר), ירקות עלים ירוקים, פירות הדר טריים, ומזונות בעלי תכולה גבוהה של אנטי אוקסידנטים.
עוד, כדאי להקפיד על כמה עקרונות: למשל לאכול שמן דגים או דגים שמנים כמו סלמון וכן על מזונות עם רמות גבוהות של אומגה 3 כמו מרווה מרושתת, פשתה, רגלת הגינה, ואגוזי מלך. ליתיום במזון נמצא בין השאר בחיטה (תלוי באדמה שבה גדלה החיטה והאם היא עשירה או דלה במינרלים) וכן במלחים ובמוצרי חלב מסוימים (רמת הליתיום תלויה שוב במקום המרעה של הצאן ועד כמה האדמה שם מכילה את המינרל). אם אתם נמנעים מגלוטן ומחיטה או ממוצרי חלב– כדאי לוודא שאתם מקבלים ליתיום ממקורות מזון אחרים.
יחד עם זאת- מדובר במינרל קורט ולכן מספיקות ממנו כמויות ממש זעירות- כדי שהמח יתפקד כהלכה.
כאמור, מדובר במחלה שמאפיינת אנשים יצירתיים מאד (מחקר מסוים מראה כי בעת התקף מאני רמת המשכל עולה ב200 נקודות!) ועל כן תמצאו בה הרבה ידוענים ואמנים מן ההסטוריה. בין היותר בולטים נמנים קארי פישר (שחקנית ואשתו לשעבר של פול סיימון), השחקן הבריטי סטיבן פריי, המו"ל לארי פלינט, צ'רציל שהיה ידוע שסובל מדיכאון כבד, לורד ביירון, המשורר קיטס, מרילין מונרו, ניטשה, שינייד אוקונור, אדגר אלאן פו, הצייר המהולל והרגיש וינסנט ואן גוך, טד טרנר, איימי ווינהאוס, וירג'יניה וולף והשחקנית ניקולא פאז'ה שחיברה ספר אוטוביוגרפי בו היא מספרת על מחלתה (היהלומים שמאחורי עיני). כמו כן, מדינאים רבים: מנחם בגין, נפוליאון בונפרטה, אברהםן לינקולן... ההשערה היא כי אנשים יצירתיים מכלים מהר מדי את מאגר הליתיום שהמח צריך בגלל חשיבתם המהירה באופן יחסי לאדם מן השורה.
סטיבן פריי, השחקן הבריטי שאף פרסם בזמנו סרט תיעודי מרתק על המחלה טוען כי להפחתת רמות המתח הנפשי בחיים יש השפעה מיטיבה על הפחתת הסימנים. מתח נפשי וחיים "בהילוך גבוה" מדי מציתים את התקפי המאניה והדיפרסיה ומעלים את עוצמת ההתקף. לפיכך אחד הפתרונות הטבעיים למניה דיפרסיה - עובר דרך סיגול סגנון חיים איטי ונינוח יותר. אנו חיים בעולם מערבי שמאד מקדש מהירות ועבודה במולטי-טסקינג - כערך עליון. אם יש לכם נטיה למניה-דיפרסיה - אתם רוצים להתרחק מן הערך הזה ולאמץ אורח חיים יותר שלו ונינוח שמאופיינת בהורדת הורמוני הקורטיזול והאפינפרין בגוף (מייצרים מצב דלקתי בגוף כשהם "מושפרצים" לדם באופן מוגזם). הורדת המתח הנפשי אכן מסייעת מאד לאנשים שלוקים בהפרעה דו קוטבית - מה שמעיד על כך כי כנראה ביסודם של דברים - גם כאן המחלה מתחילה מעודף דלקתיות בגוף.