לאבי בן ה- 90 יש עצירות יומיומית. שמן מיוחד שהוא מקבל בבית האבות בו הוא מתגורר לא תמיד עוזר ויש מקרים שבהם עוברים 3 ימים והוא אינו יוצא. כתוצאה מכך הוא חש כאבי בטן חזקים אי נוחות. אני מספק לו שזיפים שחורים יבשים לאכילה כדי להקל על היציאה וזה לא עוזר. איך אפשר לעזור לו?
עצירות היא בעיה רצינית כשהיא מגיעה לקשישים. לא רק ברמת המבוכה, הכאב הנפשי,והכאב הפיזי שהעצירות מחוללת אלא שעצירות להוביל לבעיות רפואיות חמורות. לפני הכל עלייך לזהות ולהבין מהם הגורמים שמובילים לעצירות בקרב קשישים וזקנים. ומשם לנקוט בצעדים מתאימים שמסירים את הסיבה
-
שינויי תזונה אצל הקשיש: מעבר לבתי אבות או מוסדות דיור מוגן משנים את התזונה של הקשיש. לעיתים במוסדות אלו האוכל הקולקטיבי לא עשיר מספיק בסיבים המצויים בפרות וירקות והוא מבוסס על מזונות עוצרים (מוצרי חלב למשל). ודא שהזקן שלך שסובל מעצירות כרונית קשה מקבל מספיק סיבים בתזונה כאשר אלו מלווים בשתיה מרובה.
-
ירידה בפעילות הגופנית- זקנים וקשישים נאלצים לעיתים להוריד הילוך בגלל מצבם הרפואי וחד משמעית זה מוביל לירידה במטבוליזם ולעצירות אפשרית
-
תרופות גורמות לעצירות אצל קשישים: זהו הדבר הראשון שכדאי לך לבדוק: אלו תרופות הזקן מקבל? משככי כאבים חזקים כמו פרקוסט ואופיטאים אחרים ידועים לשימצה בעצירות הנוראית שהם גורמים אבל לא צריך להרחיק עד כדי כך. גם סותרי חומצה פשוטים ללא מרשם רופא, גם תרופות נגד דיכאון וחרדה ידועים ביכולתם לחולל עצירות ואלו הרי ניתנים לעיתים קרובות לקשישים.
-
טחורים ועצירות אצל קשישים: טחורים יכולים לגרום לעצירות כרונית והם עשוים להיות נפוצים אצל זקנים בגלל החלשות דפנות כלי הדם, ירידה בפעילות הגופנית וישיבה מרובה על הישבן.
-
מחלות: מצבים רפואיים שמאפיינים זיקנה כגון פרקינסון, תת פעילות בלוטת התריס ורמות גבוהות מדי של סידן בדם הם מן הגורמים לעצירות אצל מבוגרים קשישים וזקנים. הרבה מדי קשישים נוטלים סידן כתוסף תזונה בגלל אוסטאופורוזיס ולא מודעים עד כמה זה תוקע אותם ומייצר בעיות אחרות כמו אבנים בכליות ודלקות מפרקים בגלל שקיעת סידן ברקמות.
-
ניתוחים: במיוחד לאחר ניתוח בטן מתרחשת עצירות אצל המטופל.
-
ירידה בצריכת הנוזלים: זקנים רבים נוטים לשתות פחות כדי לסייע לעצמם להמעיט בביקורים בשירותים וקימה בלילה. לעיתים הם שותים פחות כשהם מודעים לירידה שלהם בכל הנוגע לשליטה בסוגרים. יותר מזה מנגנון הצמא שלנו נדפק עם הגיל והם פשוט שוכחים לשתות וממלאים את הצמא במזון נוסף שרק מעכב ומייצר יותר "בטון" תקוע במעיים
ככל שאתה מודע לסימנים והסיבות המדויקות לעצירות- תוכל לסייע לו בצורה מדויקת יותר ולחפש לו תחליפים. למשל במקום סידן לתת לו מגנזיום, במקום המזון המת של המוסד בו הוא שוהה לספק לו מזון מלא חיות (ירקות) לצד מים והרבה מים.
תופעות לוואי רבות קיימות לעצירות אצל קשישים ובינהן: טחורים פיסורה נפיחות באזור פי הטבעת וצרות אחרות באיזור הרגיש הזה. למשל המאמץ בהוצאת הפסולת הקשה והתקועה במעיים עלול לגרום לצניחה של פי טבעת (רקמת מעי נדחפה אל מחוץ לפתח פי הטבעת). עוד משהו: כאשר הקשיש תקוע כמה ימים עם צואה שלא יוצאת המעי שלו הופך קרקע פוריה לחיידקים ופרזיטים שעלולים לדרדר את המצב ולהוביל למחלות בכיס המרה, ורידים נפוחים ומודלקים , מחלות לב, דלקת פרקים, דלקת התוספתן, ובמקרים קיצוניים לסרטן המעי הגס. תופעות לוואי אחרות של עצירות זקנים/ מבוגרים עשויות לכלול גם תחושה של עייפות כרונית, שינויים במצב רוח, הפרעות שינה רמת אנרגיה נמוכה, דיכאון ועוד
-
שתיית 3 ליטרים של מים כל יום בלגימות קטנות לאורך היום. טקטיקה פשוטה זו תגביל את הסיכונים לעצירות כרונית אצל קשישים
-
פעילות גופנית סדירה אפילו מתונה והקפדה שהזקן לא ירבץ כל היום במטה או מול הטלויזיה תאפשר התכווצות שרירים נכונה שיעזרו להעביר את חומרי הפסולת דרך המעיים.
-
סורביטול הוא סוכר טבעי שיעיל מאוד בריכוך הצואה הקשה והיבשה. מזונות עתירי סורביטול הם תפוחים, משמש, דומדמניות, ענבים צימוקים, אפרסקים, אגסים, שזיפים, פטל ותותים. שימו לב זה לא במקום נוזלים ולצד המזונות הללו עדיין הקפידו שהזקן ישתה הרבה מים.
-
לטמפרטורה של המזון שאתם אוכלים יש השפעה עצומה על מרקם הצואה ועל הקלות שבה הפסולת מורחקת מהגוף. הסינים למשל מודעים מאד לאספקט הזה במערכת העיכול וכדי למנוע עצירות ולהקל על החלקת הצואה ללא מאמץ הם מקפידים לשתות כוס תה חמה בסוף כל ארוחה. יש בכך הרבה הגיון. אצלנו במערב מקנחים לפעמים את הארוחה במזון קר כמו גלידה או מקפא. מה שקורה זה שכאשר נוזל קר מתיישב על הארוחה הקודמת שהיו בה שומנים, הוא גורם להם להתקשות, להתמצק ואז הצואה במעיים עלולה להיתקע וכך מתרחשות בעצם עצירות או יציאות קשות. הקפידו לתת לקשיש שסובל מעצירות קשה לשתות משקה חם בסוף כל ארוחה. מזונות קפואים או קרים מדי כשלעצמם עלולים לייצר עצירות ולהקשיח את מרקם הצואה במעיים וזה נכון גם לקיץ וגם לחורף.