תרופות סבתא

סיפורי החלמה מכל העולם

אוסף של סיפורי החלמה מכל העולם של אנשים מעוררי השראה שריפאו את עצמם ממחלות כרוניות הנחשבות בלתי ניתנות לריפוי- תמצאו כאן

howtheyhealed.gufnaki.com

חרדה כללית: סימפטומים ותסמינים

מכירים את התחושה המכבידה הזו של דאגנות תמידית מתמשכת? חרדה שכל פעם מתפקסת על נושא אחר ולעיתים מקננת בכם גם בלי סיבה שאפשר לשים עליה אצבע?- ייתכן ואתם לוקים במה שמכונה: תסמונת חרדה כללית או generalized anxiety disorder?

מהי הפרעת חרדה כללית (הפרעת חרדה מוכללת)?

ישנם הסברים ביולוגיים וביוכימיים להיווצרות תחושת חרדה: מחסור בסרוטונין, מחסור בחומרי המוצא שלו כמו טריפטופן, קצב פירוק מהיר מדי של סרוטונין במח, או מחסור באנזימים הממירים את חומרי המוצא לטריפטופן. לחרדה כללית ישנם גםהסברים פסיכולוגיים הנגרמים מסביבת הילדות למשל ילד שלמד להיות דאגן וחרדתי כאשר חיקה את הוריו בהתנהלותם. ישנן כמובן ברקע גם נסיבות חיים (טראומות קשות) וכמובן גם גנטיקה. אבי בלי 'לחפור' עמוק מדי בכל הגורמים והסיבות לאופי חרדתי - תמיד אצל אדם דאגן, חסר תחושת שלווהמקננת בראש המחשבה:

פרנאודיות כטבע. מאיפה תבוא המכה הבאה?

מעצם קיומו- האדם חשוף לאינסוף כוחות שמאיימים על שלמותו: מחלות, עוני, אסונות טבע, תאונות, מלחמות, חוסר צדק, עוולות וזדון אנושי. האדם נזרק בעל כורחו לסביבה שבה הוא חש מאויים מכל עבר – כך שאם חושבים על כך, תגובת חרדה כללית באופן טהור היא תגובה נורמלית של המח למרות שהיא מפריעה לתפקוד ומרסקת את איכות החיים. טיך נט האן, הנזיר הבודהיסטי הויאטנמי שהקדיש את חייו ומחקרו לסוגיית הקשיבות (כמפתח לסילוק דאגה) קובע: "גם עם קמצוץ קטןשל פחד בלב- האדם לא יכול להרגיש מאושר- לא משנה כמה מושלמים הם חייו".

האם אני חרדתי? סימפטומים של חרדה כללית

אנשים חרדתיים לא בהכרח ייראו כלפי חוץ כאנשים מפוחדים ומבוהלים. הצורות שהפרעת חרדה כללית לובשת- הן הרבה יותר מתוחכמות ומגוונות והביטויים החיצוניים שלה מופיעים באחת מן הצורות הבאות:

·אדם חרדתי ייטה לחמדנות ולקמצנות

אתם מכירים את האנשים הללו שאף פעם לא מספיק להם? הכוונה היא לא רק לאותם טייקונים ושועי עם שנופלים במוקש הזה של 'עוד ועוד ועוד': כסף, שררה ונשים (הירשזון, ראשי קופ"ח מאוחדת, אולמרט, קצב, ברלב ורשימה ארוכה של עשירים אומללים לוקחי השוחד המסכנים את חירותם בעבוד בצע כסף נוסף שהם לא באמת צריכים).זה מתייחס גם אלינו, 'האנשים הפשוטים' שלוקחים 'עוד עבודה ועוד עבודה' ומתישים את כוחנו בעבור עוד 300 שקל נוספים למשכורת. מה מזין את ההתנהגות הזו אם לא חרדה מפני "יום שחור"? יום שבו "לא יהיה לנו". ההתנהלות הזו של צבירה, חמדנות, קמצנות ואגרנות – נובעת ללא ספק מתוך תחושת חוסר בטחון עצמי בסיסית וחרדה.

· אדם חרדתי והקשר שלו לפנדמנטליזם דתי, ולהיצמדות לחוקים נוקשים

מה עושה אדם חרד? – הופך לחרדי או לאדוק פנדמנטליסטי בכל דוקטרינה אחרת שהוא מאמץ לעצמו. למה הכוונה?אדם שחש "עלה נידף" בפנים, אדם ללא קונטרה מבפנים – יחוש רווחה עצומה כאשר הוא ימצא לו תורה או גורו להישען עליהם. הישאבות לדת או לכת רוחנית או הליכה עיוורת חסרת שיפוטיות אחר גורו או לחילופין אימוץ מערכת חוקים חיצונית באופן נוקשה פנדמנטליסטי מעידה על רמות חרדה גבוהות בנפש. למה? כיוון שאדם חרדתי לא "חי בשלום" עם אלף גווני האפור שבתווך בין שחור ולבן. כשהוא פועל על פיכללים נוקשים דוגמטיים של 'שחור ולבן' או צורת חשיבה של "או - או" - הוא משכך את חרדתו. אולי הדבר הכי אופייני לאנשים חרדתיים הוא חוסר גמישות מחשבתית. מתוך רמות גבוהות ממילא של חרדה - קשה להם להכיל שינויים אפשריים שהחיים מזמנים להם ועל כן הם נאחזים מראש בכללי what if ומצטיידים בחוקי על נוקשים מראש שעליהן יוכלו להישען ביום שבו "האדמה תרעד ותנער אותם...". אגב הרבה מאד מורים ליוגה מתחוורים כ'אנשים קשים', אנשים נוקשים, מחמירים, וחמורי סבר. את הנוקשות המחשבתית הם מנסים לתקן ע"י גמישות בגוף.

· חרדה והתנהגות כפייתית טקסית

ההתנהגות השכיחה והמוכרת ביותר היא האובססיה לנקיון- אבל זוהי רק דוגמא אחת מיני רבות. גם התנהגויות חיוביות כמו פעילות גופנית שנעשית באופן אובססיבי קיצוני נכנסת לקטגוריה הזו. אנשים יכולים לייצר לעצמם טקסים שונים וריטואלים שמייצרים להם מסגרת, שגרה קבועה ואשליה של יציבות ואחיזה בקרקע. האשליה הזו מקהה להם את עוקצה של החרדה.

· נחמדות יתר ונסיון לרצות את הזולת

יש אנשים שבאמת באים מאהבה, שליבם באמת פתוח לזולתם ולמצוקתו, שליבם יוצא באמת אל הסבל האנושי אבל לא באלו עסקינן. הפליזר (המרצה את זולתו)– הוא אדם חרדתי שבפרדיגמה השגויה שלו יושבת הקביעה: אני חייבת לרצות את העומד מולי (בוס / הורים / בן זוג / ילדים / כפיפים / שכנים וכו'), אחרת? השמים ייפלו עלי. העולם ייחרב!" על הטיפוסים הפליזרים אפשר לכתוב ספר בפני עצמו אבל ברור כי הם ניזונים מן האישורים של הסביבה החיצונית וזקוקים לאישורים החיצוניים הללו כיון שבפנים חסרה להם הסטמינה הפסיכולוגית, תחושת בטחון עצמי, ואותה תחושת עזות של "אל-פחד".

· דיבור מהיר ואופי חרדתי

חרדה היא מילה נרדפת ל"מחשבה". דיבור בקצב מהיר משקף הרבה פעמים אינטליגנציה וחשיבה מהירה- אבל זה גם מה שמאפיין אנשים חרדתיים: אנשים שהנוירונים שלהם במח יורים בקצב מהיר, אנשים שחושבים "בטורבו", אנשים שחושבים רחוק על כל עץ התרחישים האפשרי, על כל הסיכונים הפוטנציאליים שבדרך. תג המחיר של כל זה? קיימת אצלם תחושת בהילות, תחושת דחיפות מזויפת,וההתנהלות שלהם תשקף: 'לרוץ מהר, לרוץ מהר, לרוץ מהר- לפני שייגמר..." או אם תרצו "לרוץ מהר לפני שהאנשים הרעים ישיגו אותנו...".

· חרדה הולכת עם וורקהוליזם התמכרויות אחרות

אם תכשירים נוגדי חרדה מייצרים תחושת ישנוניות וזומביות –(המלצה חמה ואוהבת: אל תתקרבו ואל תגעו!) הרי שהתנהגויות של התמכרות לחומרים, אפילו לחומרים ביתיים כמו פחמימות (מגבירות סרוטונין במח) – עושה פעולה דומה: היא הופכת אותך לזומבי, ואצל חרדתי הדרך הזו מקהה את עוקצם של הפחדים. וורקהוליזם מקהה את עוקצה של החרדה בדרך קצת אחרת: כשאדם מטביע את עצמובעבודה שלא פוסקת– לא נותר לו זמן לחשוב ולדאוג ומעבר לכך הוא מגיע למקום שבו הוא 'מותש' מכדי להרהר ולחפור בדאגותיו- הוא מייצר לעצמו מעין "נפילת מתח במערכת" -כדרך מילוט מן המציאות המכבידה של חרדות ודאגנות תמידית.






















כל המאמרים על:



אולי יעניין אותך גם