אוסף של סיפורי החלמה מכל העולם של אנשים מעוררי השראה שריפאו את עצמם ממחלות כרוניות הנחשבות בלתי ניתנות לריפוי- תמצאו כאן
מדובר בשיטת טיפול פסיכולוגית קצרת טווח שמיועד לכל מי שסובל מהפרעת חרדה בין אם מדובר בחרדה חברתית, פוביה ספציפית, מחשבות טורדניות או התקפי פאניקה. עם זאת שיטת ה EMDR הוכחה כיעילה במיוחד לאנשים שסובלי מ PTD (חרדה פוסט טראומתית(.
השיטה המסתורית משהו - הומצאה על יד ד"ר פרנסין שפירו, פסיכולוגית יהודית מקליפורניה. שפירו גילתה על עצמה שריצוד מהיר בתנועות העיניים שלה הורידו מעוצמת מחשבות אובססיביות שמהן היא סבלה. את שיטת הטיפול הזו היא העתיקה לנפגעי חרדה פוסט-טראומתית כאשר אלו כוללים בין השאר קורבנות של אונס, פיגוע, פיצוץ, הלם קרב, תאונת דרכים, התעללות בילדות או אובדן טראומתי. במקרים אלו טיפול באי אמ די אר - התגלה כאפקטיבי. טראומה לא חייבת להיות בהכרח אירוע גדול וקיצוני באופן אבסולוטי. זה יכול להיות אירוע לא נעים "קטן" שאצל המטופל נחווה באופן סובייקטיבי כ"אירוע שהוא גדול עלי".
בשונה מטיפול פסיכואנליטי ארוך מדובר בטיפול קצר טווח של 5 -8 פגישות בנות כשעה כאשר הסובל מהפרעת החרדה הפוסט-טראומתית מתבקש לשחזר במוחו את האירועים הקשים. במקביל המטפל מעביר את ידו הלוך ושוב מול עיניו (היום פעולה זאת נעשית באמצעות מכשור מיוחד) מול עיני המטופל וגורם לריצוד מהיר כפי שקורה בחלום (תנועת עיניים מהירה ERM). עם הזמן המחשבה הרודפת שמזמזמת כל הזמן ברקע ומשבשת לאדם הפוסט טראומטי את החיים ואת איכותם - מאבדת מכוחה. תחושות קשות כמו עצבנות, חוסר מנוחה ורעד שמאפיינים חולי פוסט טראומה מפנים מקום ליותר שקט בנפש.
באסוציאציה הראשונה התהליך נראה כתהליך של היפנוזה אבל למעשה מדובר בתהליך קוגניטיבי טהור דרך פעולת גירוי של שתי אונות המח. פסיכולוגים המטפלים ב EMDR מסבירים בענווה כי מדובר בתהליך מסתורי שהם לא מבינים את המנגנון שלו לאשורו עד הסוף, אך יש להם השערה כיצד הוא עובד.
אירוע טראומתי נצרב באונה השמאלית האנליטית ההגיונית הוורבלית כך שהסובל מן הטראומה מבין אותה בכלים לוגיים וורבאלים, מעבד אותה ומדחיק אותה באותם כלים. יחד עם זאת באונה הימנית הרגשית האינטואיטיבית עדיין חקוקה החוויה הרגשית הקשה השלילית. למקום הזה במח אין בדרך כלל למטופל הסובל מפוסט טראומה גישה ישירה- ואז החוויה ממשיך להתנגן אצלו מבלי להיות מעובדת עד הסוף.
שיטת ה EMDR מחברת בין שתי האונות הללו: בין החלק ה"יודע" (האונה השמאלית הוורבלית הלוגית והאנאליטית), ובין החלק ה'מרגיש' (האונה הימנית האינטואיטיבית). תנועת העיניים המהירה מצד לצד מציפה את הרגשות מן האונה הימנית למעלה אל פני השטח ומאפשרת לאונה השמאלית לעבד אותם ולסדר את הזיכרונות בראש.
מאפיין נוסף אצל נפגעי פוסט-טראומה היא שהם חווים את החוויה של האירוע הקשה בתחושה כאילו הוא קורה ממש עכשיו, ממש ברגע זה ולא לפני 20 שנה למשל. שיטת הEMDR גורמת להם מסיבה לא ידועה לתחושה של "ריחוק בזמן". מטופלים חרדתיים בשיטת הEMDR מדווחים על כך שכבר בישיבה הראשונה מול המטפל - משהו נפתח אצלם באורח פלא: לרוב מגיעות גם דמעות ואז גם הירגעות ותחושת שקט פנימי שהם כבר מזמן לא הרגישו. לא בכדי פסיכולוגים המטפלים בשיטה החליפו טיפול התנהגותי קונטיבי ב EMDR כיון שהם מגלים כי הטכניקה הזו עובדת מהר יותר באופן אפקטיבי יותר ובקלות. נפגעי פוסט טראומה נוטים להיות עצבניים מסוגרים וחסרי מנוחה. לאחר מספר ישיבות ב EMDR הם מדווחים כי התפקוד הפיזי והנפשי שלהם משתפר וכי הם מצליחים להניח את הזכרונות הקשים שלהם במקום שבו הם צריכים להיות: בעבר! - ואז להמשיך בחייהם.
הטיפול באמצעות ריצוד תנועות עיניים מימין לשמאל יעיל מאד גם למי שסובלים מחרדת בחינות, חרדת טיסה וחרדה ממקומות סגורים. בשל האפקטיביות של הטיפול, מהירות השפעתו וביטול הצורך לקחת תרופות נוגדות חרדה- שווה לכם לנסות להרחיב את בסיס הידע על שיטה מופלאה זו.