אוסף של סיפורי החלמה מכל העולם של אנשים מעוררי השראה שריפאו את עצמם ממחלות כרוניות הנחשבות בלתי ניתנות לריפוי- תמצאו כאן
"The body is your temple. הגוף הוא המקדש שלך. Keep it pure and clean for the soul to reside in. ~BKS Iyengar, Yoga: The Path To Holistic Health שמור אותו טהור ונקי לנשמה להתגורר בו."
ב.ק.ס. איינגר, יוגה: הדרך אל הבריאות ההוליסטית
במקדש נקריב את הקורבנות המשובחים ביותר, נברור את המילים הטהורות ביותר ונתהלך יחפים יחפים, פן נלכלך את המרחב הטהור בנעלינו, פן נטמא את הרוח השוכנת בו.
מהו הגוף? זהו משכן, מקדש הנפש. לפיכך עלינו לנהוג בו ממש כשם שבמקדש. לטפח אותו: להמריץ אותו, לחזק אותו ולהזין אותו. בחומרים המשובחים ביותר. לברור את החול מהקודש, לברור את המזון הטרי, מזין וטהור מן המזון התעשייתי, המרוסס והמסרטן המציף אותנו מכל עבר, ואת השלכותיו אנו רואים לפעמים רק לאחר שנים רבות.
אלוהים רוצה את הלב, את ההתכוונות, ולא רק את המעשה: תזונה משובחת היא הכרחית, אולם לא מספיקה!
דמיינו למשל סיטואציה של מישהו שמגיע למקדשכם האהוב, עם הקורבנות השמנים ביותר ומשליך אותם כך סתם. את מילות הקודש הוא אומר כלאחר יד. את נעליו הוא חולץ וזורק, ואת צעדיו הוא עושה בבוטות. כיצד הוא מעז?! הדבר הרי מרתיח.
וכיצד אנו למקדש האישי שלנו? האם אנו אוכלים בקדושה, קרי- באופן מסודר, בהודיה ובהנאה? או שמא בחיפזון, באי תשומת לב ובהגזמה?
הרגלי אכילה נכונים חשובים לא פחות מהמזון עצמו. לראייה, דוגמת ההתנהלות המקוממת במקדש. מומנטום החסד במקדש, שבו פתחתי- יגיע רק על ידי שילוב הוליסטי של המרכיבים: תזונה, וההרגלים שסובבים אותה (כולל פעילות גופנית כמובן).
באוטוסטראדת המאה ה20 ימינו עמוסים. עבודה, משפחה, ילדים. לוחות הזמנים עמוסים במטלות, ואנו נוטים לשכוח את חובותינו האמיתיים- לדאוג לעצמנו. אנו נוטים לשכוח שאלמלא אנו, שום מטלה לא תוכל לקרום עור וגידים ולהתממש כראוי. אלא אם אני אהיה בשיאי. אני? גוף ונפש. נפש בתוך גוף. אטפח את גופי, ונפשי תודה לי. ומה מזון הטיפוח? אהבה עצמית.
בלו"ז הצפוף והמשתנה של היומיום, חלקנו נוטים להזניח את התזונה. לדוגמא: שקיעה עמוקה בעבודה, אשר משכיחה מאיתנו את צרכי הגוף. התוצאה לא מאחרת לבוא: בסוף יום עבודה ארוך נשוב לביתנו עייפים; 'נטרוף' מכל הבא ליד, ללא שימת לב לאיכותו, ולכמות שמבקש הגוף. הדבר יגרום לתסכול עצמי ותחושת חולשה; פיזית ונפשית. לחלופין, נתפתה לקנות במהלך היום חטיפי אנרגיה, ממכונת חטיפים אקראית (זכרו שלא אכפת לה מאיתנו). אולי נזרים אל דמנו קפאין ברמה מוגזמת, כי אנו עייפים. והלא אנו עייפים כי לא הזנו את עצמנו היטב!
אכילה מועטה מדי למשך זמן ארוך גורמת למחסורים תזונתיים. אכילה בולמוסית גורמת לעומס, לחילוף חומרים בלתי תקין, השמנה, מחלות לב. הרמב"ם, רופא ומנהיג יהודי, מייחס למזון ודרך עיכולו את הסיבה העיקרית למחלות. מגפת הסכרת, הסרטן, אנורקסיה, בולמיה... לכולן יש קשר לתזונה לקויה, בלתי סדירה, מזינה ומגוונת.
מכאן נובע חשיבותן של ארוחות מסודרות. הן יוצרות סדר ותכנון. כשם שנבחר לחבר מתנת יום הולדת שתשרת אותו, כך עלינו לחשוב כיצד להזין את גופינו בצרכיו היומיים, מתנת אמת לעצמנו: ביטוח חיים!
יש אינסוףהרגלי אכילה מומלצים.אחת מהן גורסת כי שיטת אכילה בריאה ונכונה היא לאכול כל 3 שעות, אחרת כל שעתיים.
כמה? 3 ארוחות עיקריות: פת שחרית, צהריים וערב. ביניהן: 2-3 ארוחות ביניים.
מה? 3 הארוחות העיקריות צריכות להכיל את כל אבות המזון: פחמימות, חלבונים, שומנים, ויטמינים ומינרלים (ירקות). ארוחות ביניים אולטימטיבית: פרי.
מתי? רצוי לאכול את פת שחרית עד שעה-שעתיים לאחר הקימה. בשעות אלה מערכות הגוף ובכללן מערכת העיכול עובדות באופן היעיל ביותר. בשעות הערב הן נמוכות בכ20%, ולפיכך רצוי שלא לאכול בשעות מאוחרות (אחרי 19:00).
בוקר: סלט אבוקדו עם ביצה (מנת ברזל נפלאה להתחיל איתה את הבוקר), יחד עם סלט ירוק עשיר, בזוק בקוואקר , לימון ושמן זית.
ביניים: קיווי, שקדים.
צהריים: קינואה, סלט צבעוני, טחינה משומשום מלא אורגני. לתבל בכורכום (מחזק מפרקים).
ביניים: תפוח, גרעינים/אגוזים (דלעת, חמניות, אגוזי מלך, אגוזי ברזיל)
ערב: מרק כרוב: אורז, גריסי פנינה (חלבון), עגבניה, גזר, קישוא. בישול במים (אין צורך בטיגון). פפריקה חריפה, ושקדים מלמעלה.
בברכת חיים מסודרים אך מרגשים.שמרו את הריגושים לדברים האמיתיים!