אוסף של סיפורי החלמה מכל העולם של אנשים מעוררי השראה שריפאו את עצמם ממחלות כרוניות הנחשבות בלתי ניתנות לריפוי- תמצאו כאן
השם מלפפון מר או מלון מר מסגיר אכן את הטעם של צמח המומורדיקה. אכן פירותיו ועליו מרים- אבל דווקא מרירות זו היא שגרמה לו להיכנס למספר תבשילים ומרקים בארצות מזרח אסיה, באיים הקריביים ובקרב השבטים האינדיאנים של דרום אמריקה. אלו האחרונים עושים בו שימוש נרחב לטיפול טבעי בחולי סוכרת, לטיפול טבעי בתולעים ופרזיטים במעיים, לצרבת, לבעיות עור, לנפיחות לבעיות עיכול וכן למניעת חצבת.
סכרת היא האינדיקציה הראשית לאכילת הפירות ושתיית חליטות עלים של צמח המומורדיקה (נקרא לפעמים גם karela או אמפליה). למה ? כיון שהוא מכיל מספר רכיבים שביחד מייצרים חלבון טבעי דמוי אינסולין- אותו הורמון שאחראי על החדרת הגלוקוז לתאים. למעשה הצמח מומורדיקה מחקה במדה מסוימת את פעולת האינסולין הטבעי ועל כן הוא גם עלול לגרום להיפוגליקמיה.
בנוסף לכך, בדומה לצמחים מרים אחרים כמו שן הארי, לענה, צנטאורי, גנציאן- גם צמח המומורדיקה מצטיין בהמרצת הכבד ומערכת העיכול. יתר על כן הוא מגביר את ייצור אנזימי העיכול ומתמרץ את בלוטות הרוק להפריש יותר רוק הנחוץ לפעולת עיכול הפחמימות.
ממומורדיקה מפיקים מיץ טרי סחוט ואז המינונים היומיים עומדים על 60 מ"ל כאשר חולי סוכרת יכולים לשתות עד 100 מ"ל. צמח המומורדיקה מגיע גם במיצוי אלכוהולי ואז המינונים עומדים על 5 מ"ל 3 פעמים ביום. אנשים שסובלים מבעיות עיכול צריכים לשתות את המיץ או לשתות תה חלוט מעלי מומורדיקה מייד לפני הארוחה כדי למקסם את האימפקט הרפואי של הצמח.
מדובר במאכל שנמצא במטבחים האסייתיים כדבר שבשגרה שכן מדובר בצמח טרופי. עד כמה שידוע לא נרשמו לגביו תופעות לוואי מיוחדות ואולם במינונים מוגזמים הוא עלול לייצר כאבי בטן, שלשולים בחילות כאבי ראש והקאות. יש גם מי שסבור כי הזרעים של פירות המומורדיקה רעילים ומוטב להימנע מהם לחלוטין ( כלומר יש להשתמש בפירות או בעלים בלבד).
מומורדיקה אסורה על נשים בהריון או נשים מניקות, וכיון שמדובר בצמח שעלול לגרום לבעיות פריון (בשני המינים) אין לצרוך ממנו במהלך התקופה שבה מנסה האשה להיכנס להריון. בנוסף לכך חולי סוכרת שלוקחים תרופות להורדת הסוכר או מזריקים אינסולין חייבים להיזהר עם נטילת הצמח שמעצים בעצם את פעולת האינסולין ועלול לגרום להיפוגליקמיה עד אובדן הכרה.