אוסף של סיפורי החלמה מכל העולם של אנשים מעוררי השראה שריפאו את עצמם ממחלות כרוניות הנחשבות בלתי ניתנות לריפוי- תמצאו כאן
"האוסטיאופתיה", מסביר פרי, היא רפואה שלמה ובלתי פולשנית המתבססת על הידע שנצבר ברפואה המערבית ב2000 שנותיה ועד ימינו. הטיפול האוסטאופתי מקל על כאבים ומשיב לגוף את שיווי המשקל, התנועתיות והאיזון של הרקמות, השרירים ומערכת השלד. למעשה בטיפולי האוסטיאופתיה נעשה שימוש בשיטות שאינן תרופתיות, אינן חושפות את הגוף לקרינה מייננת, ואינן מערבות את סכין הניתוחים, אם כי במקרים מסויימים נידרש לצילום ובדיקות אחרות כדי לדייק באבחנה.
באוסטיאופתיה נאבחן אלו רקמות בגוף אינן במצבן המיטבי והינן חלק ממנגנון הגורם לכאב, ליקוי או מחלה. תופעה כזו מתרחשת לעיתים כתוצאה מתאונה או פציעה (גם פציעות ותאונות ישנות), וכן כתוצאה מיציבה והרגלי אורח חיים לקויי, ממחלות בעבר ובהווה, או לחילופין מהזנחה ופיצוי של מערכות הגוף אחרות. לאחר שאובחנה 'שרשרת' הליקויים – נטפל בכל חלקיה! איך עושים זאת ללא תרופות? בשתי מילים- בגישה טיפולית המבוססת על ראייה הוליסטית.
למה הכוונה? אוסטיאופתים משתמשים בפרספקטיבה רחבה שתופסת את הגוף כיחידה תפקודית שלמה אחת. בתוך הישות האחת הזו יש קשרים בין האיברים השונים: בין העיכול למערכת הדם, בין הבטן לגב וכדומה. לגוף המופלא הזה יש גם יכולת ריפוי ותיקון עצמיים כאשר מצב של כאב או מחלה מעידים על הימצאות הפרעה למנגנון הריפוי. את ההפרעה הזו אנו שואפים לסלק כדי לאפשר לגוף ולנפש להפעיל את מנגנוני הריפוי המובנים בהם ולהגיע לבריאות שלמה.
ברגע שמטופל מגיע לקליניקה אני רושם את מצבו הבריאותי הכולל כאשר חשוב לי להכיר את גופו והתנהלותו: מה עובר עליו במהלך היום, איזו תזונה הוא צורך, כמה סטרס נפשי הוא חווה, ומהן הטראומות ומחלות העבר שלו. אם יש לו תלונה ספציפית נחקור כיצד היא מופיעה/ נחלשת/ מתגברת מהרגע שהוא הופך מודע אליה. שלב התשאול מאד חשוב והוא לוקח אותי "חצי דרך" אל הפתרון. כשאני כבר מכיר את תסמיני המטופל את נקודות החוזק והתורפה שלו נותר לי לבצע בדיקות מכניות (אילו מפרקים זזים טוב ואילו 'חורקים', אלו חוליות תקועות, נקודות כואבות או רגישות), בדיקות אורטופדיות, בדיקות עצביות וכל מה שיקדם אותי אל זיהוי הגורמים העיקריים והמשתתפים הפעילים במצב המצוקה והכאב שהמטופל חווה כרגע. הטיפול עצמו ידני כאשר המגע נעים ככל האפשר (הנחת העבודה היא שהמטופל כבר סבל מספיק) ובמינימום כאב. העבודה הידנית נעשית בעיקר על המפרקים, על חיבורי השרירים והרצועות אל השלד, על איברים פנימיים (דרך מגע בבטן) וכן על נקודות מפתח משמעותיות מבחינת מערכת הדם ומערכת העצבים. הכל נעשה בהסכמה ובתיאום שלי עם המטופל כדי למנוע מצב של אי נוחות ומתח שיפריע לנו בהשגת המטרה: חופש מכאב וחופש ממחלה.
לפעמים אחת. לפעמים שתיים. ישנם גם מצבים או מחלות שאינם ניתנים לריפוי אך הטיפול יקל על הסבל של המטופל. מקרים אלו דורשים הגעה קבועה אחת לקליניקה בכל פרק זמן קצוב כדי לתחזק את גוף המטופל באופן המיטבי. לפעמים הישג אופטימלי יגיע רק לאחר מספר טיפולים ואז תחול הפסקה, הכל לגופו של עניין ואדם. טיפולי אוסטאופתיה כוללים לעיתים תרגילים בעלי כח שיקום וריפוי עוצמתי, כאשר הם נעשים בהנחיה נכונה. את התרגילים הללו המטופל נדרש לטרגל כשיעורי בית.
מייסד האוסטיאופתיה היה רופא אמריקאי בשם אנדרו טיילור סטיל שחי בין השנים 1828-1917. לאחר ששניים מילדיו ובני משפחה נוספים נפטרו כתוצאה ממגפה של דלקת קרום המוח הוא נסער מאוד מאוזלת היד של הרפואה באותם ימים. סטיל החל להקדיש את כל מרצו ואת כל כוחותיו בחקירת הגורמים המשותפים למצב של מחלה, ויותר מכך- את מה שמאפשר בריאות טובה! לרשותו היו הידע הרפואי וכן כשרון וידע בטכניקות מנואליות (טכניקות ידנייות) שעברו דורות רבים מאב לבן, היתה לו גם שקדנות עצומה, חריפות ואמונה חזקה.
סטיל ניסח את עקרונותיו להשגת בריאות אופטימלית שהפכו לאבני היסוד של הגישה:
1. תקינות מבנה הגוף תאפשר תפקוד טוב. תפקוד לקוי לאורך זמן יעוות את המבנה האנטומי
2. תנועתיות טובה וחופשית של רקמות הגוף היא יסוד החיים
3. לגוף יכולת לרפא את עצמו
4. הזנה טובה (דם, עצבים ולימפה) חיונית לתפקוד טוב
5. מצבו של חלק מסוים בגוף ישפיע על איזורים אחרים הקשורים או סמוכים אליו
כאשר מדובר בכאבי ברכיים לעתים טיפול אוסטיאופתיה אחד עושה 60-70% מההבדל ואת השאר עושה המטופל בעזרת תרגילים והתאמות עד להחלמה של 100%!!
הברכיים הינן מפרק תנועתי שנושא עומס רב. למעשה הברך מורכת משלושה מפרקים, ארבע עצמות (ירך, שוקה, שוקית, פיקה), סחוסים, מניסקוסים רגישים (סחוס בולם זעזועים בעל יכולת תנועה במפרק), רצועות, גידים, בורסות, נוזל סינוביאלי ועוד כך שמדובר במפרק מורכב ורגיש מה גם שלברכיים יש גם נטייה 'לזכור' פציעות וכאבים ישנים. טיפול אוסטאופתי יחפש אלו תנועות מוגבלות במפרק תוך התייחסות למפרקי המשנה ולתנועות קטנות אך הכרחיות. בטיפול האוסטיאופטי לכאבי ברכיים נתייחס גם למצב כף הרגל, למפרק הירך ולאיזון של האגן כדי להפחית עומסים על הברך.
ניתוח הגורמים לכאבי גב ממלא ספריות שלמות... זוהי בעיה שכמעט כל אחד מאיתנו פוגש במהלך החיים. היום אנחנו מאוד מודעים לתרומה של אורח החיים הכולל ישיבה מרובה, נהיגה ופעילות גופנית לא מספקת לחולשת איזור הגב, אך האמת היא שמאז שההולכים על ארבע הזדקפו - כבר אז התחילו כאבי הגב.
טיפול אוסטאופתי הוליסטי יחפש מחד את החוליות שמזמן לא זזו באופן חופשי וישחרר אותן, ומאידך ישאף לתנועה מתואמת של כל עמוד השדרה מהאגן עד הצוואר והראש. כמו כן אוסטיאופט שמטפל בכאבי גב יוודא שכלוב הצלעות, מערכות הנשימה או מערכות העיכול לא מפריעות את התנועה החופשית של עמוד השדרה וכל מקרה של לחץ על עצבים יקבל התייחסות מקפידה כדי לוודא שלא מדובר במצב חמור הדורש ניתוח (אוסטיאופת מכיר במצבי בריאות שאינם בספקטרום של תחומי הטיפול שלו ובמקרים כאלו הוא מעביר את המטופל לרפואת החירום או למנתח).
מיגרנה היתה מוכרת כבר ביוון העתיקה וכונתה "HEMICRANIA", והינה מצב כרוני ומגביל מאוד. תופעות נלוות למיגרנות וכאבי ראש הם: בחילה, הקאה, רגישות לאור, רגישות לרעש, רגישות לריח חזק, 'אאורה' (הפרעה בתפיסה ובתחושה) ועוד. אני יכול לספר כאן שלאוסטאופתיה יש הצלחות רבות מאוד בפתרון סוגים שונים של כאבי ראש תוך מפגשים ספורים. איך זה עובד? טיפול אוסטאופתי במיגרנה ובכאבי ראש אחרים מנסה להפחית מתח בקרומי המוח ע"י הנעה מתואמת של העצמות בהן הרקמה נאחזת (עצמות גולגולת, חוליות צואר ועצם העצה- הסאקרום) , ובשיפור זרימת הדם הורידי היוצא מהראש. בנוסף לכך שחרור ממגבלת תנועה בחוליות הצוואר והפחתת המתח בשרירי העורף הן פעולות שפותרות חלק גדול מכאבי הראש הנגרמים מלחץ על עצבים וכלי דם העולים אל הראש.
המונח 'צליפת שוט' מתאר פגיעה נפוצה בתאונות דרכים (בכל יושבי המכונית), כאשר מכה בעוצמה חזקה גורמת לראש להטלטל ועקב כך ניגרם נזק לשרירי הצוואר, לרצועות ולקרומי המח לאורך עמוד השדרה (Dura matter). כתוצאה מכך ייתכנו תופעות של כאב חד, בלבול, 'חשמל' לאורך הגפיים, כאב ראש, סחרחורות והקאות. הסימפטומים יחמירו במהלך הימים הראשונים, והמטופל עלול לחוות בנוסף גם צוואר וגב תפוסים, נוקשות ואף תופעות בעיכול ונשימה. מסיבה זו במקרים של צליפת שוט מומלץ להגיע בהקדם לטיפול.
בצילום רנטגן יהיה ממצא רק כאשר יש נזק של ממש לחוליות אבל זה מקרה יחסית נדיר. כאשר אין ממצא כזה החולה משתחרר מביה"ח עם תרופות הרגעה או שיכוך כאבים.
באוסטאופתיה, לעומת זאת, זהו מקרה 'חירום' כיון שהזמן עובד לרעת החולה ויש לטפל בו בדחיפות. הטיפול המיידי יעסוק בהפחתת המתח בקרומי המח בלבד. יש לדעת כי עיסוי, מתיחות וכו' בשלב הזה עלולות להיות מסוכנות וההמלצה שלי היא לכל מי שהיה מעורב בתאונה עם צליפת שוט לפנות בהקדם לטיפול אוסטאופתי
כיון שהטיפול באוסטיאופתיה הוא באדם ולא בבעיה, קורה לעתים שבעיות רפואיות הסטוריות נפתרות או משתפרות מאליהן אפילו שלא נגענו ישירות במקום הבעייתי. לעיתים הבעיה בכלל לא היתה בכלל מכנית (למשל צינון כרוני או הפרעות חרדה) אבל אחרי הטיפול האוסטיאופתי היא מתפוגגת או משתפרת. יחד עם זאת בראש רשימת ההצלחות בטיפולי אוסטיאופתיה נמצאות מצוקות פיזיות כמו כאבי גב, כאבי צוואר, מיגרנות, כאבי ראש, כאבי ברכיים, בעיות עיכול, בלטים, ופריצות דיסק. בנוסף אוסטיאופתיה מטפלת בהצלחה מכאבים שנובעים כתוצאה משעות ישיבה או נהיגה מרובות כמו גם לאנשים לאחר ניתוח מפרקי או ניתוח בטני שמגיעים עם כאבים לא מוסברים.
האם חווית סיפור הצלחה מרשים בטיפולי אוסטיאופתיה? טיפול שהאימפקט שלו יצר תחושה של נס רפואי?
אני יכול לספר על אחד מיני רבים: לאחר שבועיים של סבל ומפגשים עם מספר לא קטן של רופאים הגיע אלי פסיכולוג בן כ-60 שלא יכול היה לשבת אפילו כמה דקות בגלל כאבים איומים שהקרינו לרגליו. זריקות לא עזרו לו אך האבחנה של הרופאים לא היתה חד משמעית וחלקם המליצו על ניתוח. המטופל הפסיק לעבוד, תפקוד יומיומי פשוט כמו שכיבה היתה עבורו סיוט, נהיגה עבורו היתה בלתי אפשרית, ולילותיו היו כימים. הגב שלו היה כבר חבול מתאונות עבר והוא היה מבולבל, מותש ומיואש מכאב וחוסר שינה. תחילה הגעתי אני אל ביתו, והשיפור החל רק אחרי 2-3 טיפולים. כעבור 5 טיפולים הוא כבר ישב לארוחת חג מלאה עם משפחתו, ושב לעבוד באופן חלקי. אחרי מספר טיפולים נוספים הוא המשיך להחלים, לתרגל בחריצות את התרגילים שהוא למד במרפאה והצליח לחזור לשגרת היומיום הברוכה. עברו כשלוש שנים ובינתיים להוא א נזקק אפילו לטיפול אחד נוסף!
המכונה המופלאה הזו שנקראת גוף האדם תמיד ריתקה אותי. שינויים מרחיקי לכת בחיי במהלך שנות ה-20 הבהירו לי שאני רוצה, צריך, חייב להיות מטפל, שייעודי וכשרוני נמצאים בעזרה לסובלים מכאב. גדלתי והתחנכתי דווקא על שפה מדעית (פיסיקה, ביולוגיה וכו') ולכן ערוצי אנרגיה, מרדיאנים ותורות סיניות לא דיברו אלי. כמובן שאיני מתכוון בכך להפחית או לפגוע באף גשיטת טיפול אך אני התחברתי למה שהוא מדעי ומוכח. כשפגשתי לראשונה בשיטת האוסטיאופתיה אחזתי בה בשתי ידי. הלימודים בוינגייט נמשכו 4.5 שנים והצטיינתי בהם. נהניתי (כמעט) מכל רגע ואף ניהלתי את המרפאה של הסטאז'רים במשך השנתיים האחרונות שלי בבית הספר. גם היום אין לי סיפוק גדול יותר מאשר להצליח בטיפולים ולהשיב את החיוך אל פניהם של הסובלים מכאב או מצוקה אחרת.
ישנם מקרים מסוימים שמחייבים התערבות של רפואת חירום כך שלפעמים אפנה מטופל שנפל או היה מעורב בתאונת דרכים לצילום כדי לשלול מצב של שבר הדורש קיבוע. לפעמים אפנה את המטופל לרופא לבדיקות נוספות כדי לשלול הימצאות של מחלה שדורשת טיפול מיידי. פרק משמעותי מלימודי כאוסטיאופת מוסמך הוקדש להיכרות עם המחלות השונות, הסימנים והתסמינים שלהן בפירוט רב. הידע הזה נותן לי ביטחון לטפל במטופלי מבלי להזיק להם וכמובן גם עוזר לי לזהות את המקרים שאסור לי לגעת כדי לא להחמיר את המצב.
אורן פרי מטפל במרפאות בת"א ובכפר ויתקין. טל ליצירת קשר: -626319-0528