אוסף של סיפורי החלמה מכל העולם של אנשים מעוררי השראה שריפאו את עצמם ממחלות כרוניות הנחשבות בלתי ניתנות לריפוי- תמצאו כאן
כיבים פפטיים (אולקוס) הם פצעים ברקמת הקיבה, התריסריון או הוושט.
מאיברים אלה מופרשת חומצה הידרוכלורית ואנזימי עיכול שגורמים לרמת חומציות גבוהה, שעלולה לפגוע בדפנות הקיבה ולגרום לכיבים. במצב תקין הגוף סותר את החומציות הזו ומגן על הרקמות בעזרת 3 מנגנונים:
כשהמנגנונים הנ"ל נפגעים עלולים להיווצר כיבים פפטיים כאשר התסמינים המרכזיים של מצב רפואי זה הם כאב בטן, איבוד משקל, בחילות והקאות. בחלק מהמקרים, אגב, אין בכלל תסמינים.
הגורמים העיקריים להיווצרות כיבים פפטיים הם: חיידק ההליקובקטר-פילורי, שימוש בתרופות מסוג NSAID (כמו אספירין) וקורטיקוסטרואידים, גסטריטיס (דלקת הקיבה) ומתח נפשי.
אשר לטיפול באולקוס:, אפשר לחלקו לטיפול תרופתי, טיפול ע"י שינויי התנהגות וטיפול באמצעות תזונה.
הטיפול הרפואי בכיב פפטי מבוסס על אנטיביוטיקה (במקרה שקיים חיידק ההליקובקטר-פילורי) ועל תרופות סותרות חומצה. במקרים מסוימים דרוש גם טיפול ניתוחי. אשר לטיפול ההתנהגותי בכיב פפטי- ההמלצה היא להימנע מעישון שמחמיר את זיהום חיידק ההליקובקטר-פילורי.
- הפחתה בצריכת אלכוהול: כמות גדולה עלולה לפגוע בדפנות הקיבה, להחמיר כיב קיים ולעכב את הטיפול.
- הפחתה בצריכת קפאין (קפאין קשור לייצור מוגבר של חומצה).
- הפחתה במזון מאוד חריף כמו צ'ילי ופלפל שחור (כשנאכלים בכמות גדולה עלולים להגביר הפרשת חומצה ולגרות את דפנות הקיבה).
- צריכת שומנים לא רוויים מסוג אומגה 3 ואומגה 6 מגינה בחלק מהמקרים, על דפנות הקיבה מפגיעה של ההליקובקטר-פילורי ומפני תרופות מסוימות, שגורמות לכיבים פפטיים.
- תזונה מאוזנת הכוללת מספיק ירקות, פירות וסיבים תזונתיים מסייעת להילחם בזיהום ההליקובקטר-פילורי, ואילו חוסרים באנרגיה, בחלבונים, בויטמינים או במינרלים עלולים לעכב את ריפוי הכיבים ואפילו להחמירם.
- במקרים רבים הימנעות מארוחות גדולות, שמגרות ייצור מוגבר של חומצה, מסייעת להחלמת הכיבים.
- בעבר חשבו שמוצרי חלב מסייעים להחלמת הכיבים על ידי "כיסוי" הכיב והגנה עליו. היום הוכח שלמעשה הם מגבירים את ייצור החומצה ולכן הם לא מומלצים לריפוי הכיב.
- לחומציות המזון אין חשיבות רבה בתהליך הריפוי מכיוון שרוב המזונות ממילא פחות חומציים ממיצי הקיבה ולכן לא סביר שיגרמו לכיבים. כמובן שאם מזונות חומציים כן גורמים לאי נוחות כדאי להימנע מהם.
בכל מקרה יש לזכור שהטיפול אינדיבידואלי: הגורמים למצב, תגובות שונות לטיפול, חסרים תזונתיים – כולם משפיעים על המחלה ועל הטיפול בה ולכן חשוב להתייעץ עם רופא ודיאטנית לקביעת תוכנית טיפולית אישית ומתאימה.