בת 53 ואני מכורה לקפה. נאלצתי להפסיק עם קפה בגלל התחלה של אוסטאופורוזיס וגלי חום ולכן סובלת מתופעות לוואי קשות של הגמילה. מה עושים כדי למתן אותם? האם יש צמחי מרפא ותוספים מומלצים שיעזרו לי לעבור את הגמילה בשלום? והכי חשוב איך מתגברים על הגמילה הפסיכולוגית ( אני כל פעם חוזרת לקפה מחדש אחרי מספר חודשים כי אני מוצאת בו ניחומים נפשיים)
כמו שציינת בעצמך הקושי האמיתי בגמילה מקפה הוא פסיכולוגי ועל מנת להתגבר עליו חשוב קודם כול שתביני את החשיבות האמיתית של הגמילה מקפה והשיפור המשמעותי באיכות החיים שלך. אם ברור לך שהקפה פוגע בך את צריכה לקבל החלטה לגבי סדר העדיפויות שלך- מה יותר חשוב לך הקפה או לעבור את גיל המעבר ללא גלי חום? אם ברור לך שהימנעות מקפה חשובה מספיק וכדאי להתאמץ כדי שזה יקרה את יכולה לנסות לשתות תחליפי קפה שונים (ניתן לקנות סוגים שונים בבתי הטבע (מומלץ להמשיך ולטעום עד שתמצאי אחד שטעים לך) או חליטותצמחי מרפא מרגיעים כמו פסיפלורה, מליסה, ולריאן, קמומיל.
נסי להתייחס לתחליפים באותה צורה שהתייחסת לקפה: זמן לעצמך, הפסקה קטנה, שקט, פינוק או כול דבר אחר. עוד משהו: נסי להבין על מה את מחפשת נחמה בקפה? מה יכול לשמש תחליף מנחם חלופי?
במקום להכניס סבל מיותר לחיים אני ממליצה לך לשנות גישה ולא להתעסק עם המלה התמכרות או גמילה! עצתי לך: שתי כוס קפה אחד ביום ללא חלב – חלב כי הוא מה שמזיק ולא הקפה! קפה אספרסו איכותי אחד ליום ממש לא בעיתי עבורנו! תתחילי קודם כל מכאן. בהמשך אני ממליצה לך להוסיף שתייה של שייק ירוק (שיק מירקות עלים ירוקים) שהוא תחליף נפלא לקפה. כמו כן ניקוי מיצים של שלושה ימים עשוי לעזור לך להתנקות מהקפה ולעבור את המשבר יותר בקלות.
הדרך האפקטיבית ביותר להיגמל מהקפה היא לטפל ברגשות השליליים שמבקשים מענה וכרגע נענים ע"י ההתמכרות הפסיכולוגית לקפה ולמה שהוא מסמל.
ישנן מספר דרכים:
האחת שלא דורשת מטפל לצידך היא לזהות את הרגשות ולתת להם מענה שלא קשור בשתיית קפה או באכילה. בשלב הראשון חשוב לזהות על איזה צורך שתיית הקפה עונה. האם למשל שתית הקפה מנחמת כשאת עצובה ? האם היא מרגיעה כשאת כועסת? לדוגמה: את מזהה ששתיית הקפה עושה לך טוב. לאחר זיהוי הצורך המדויק חפשי מה יכול לעשות לך טוב: למשל שיחה עם חברת נפש, שות פעילות שמשפרת את מצב הרוח כמו פעילות גופנית, קריאה, צפייה בסדרה אהובה בטלביזיה וכך הלאה.
טיפול בהתמכרות שמערב מטפל לצידך הן דרכים בהן אנחנו מתחברות לרגש, מתיידדות אתו וכך מקטינות את עצמתו. הדרכים שאני מדברת עליהן הן שתי שיטות טיפול: התמקדות ( foucusing ) ו EFT. שתי דרכים אלו אפקטיביות ויעילות למיגור ההתמכרות לתמיד ולכן הן המומלצות.
גמילה מהתמכרות פיזית אורכת מספר שבועות אך אם לא ייעשה שינוי התנהגותי, נפשי היא יכולה לחזור- מה שקורה אצלך בעצם. לכן אני מציעה שתתחילי בהתמודדות עם הדרך הראשונה שפרטתי לך ובמקביל תבדקי אפשרות לגמילה ארוכת טווח בדרכים האחרות שהצעתי לך.