אוסף של סיפורי החלמה מכל העולם של אנשים מעוררי השראה שריפאו את עצמם ממחלות כרוניות הנחשבות בלתי ניתנות לריפוי- תמצאו כאן
"במקרה שלה", מספר שלו, "דיקור - לא היה בא בחשבון כיון שהיתה לה פוביה ממחטים. לכן החלטנו על טיפול בטווינה, שיטת הפיזיותרפיה הסינית, שמשתמשת ממש באותן נקודות דיקור. לאחר מספר קצר של טיפולי טווינה, המיגרנות נעלמו לחלוטין".
טלי טהורי-צמח, מומחית לטווינה ולרפואה יפנית אומרת כי היעילות של הטווינה, במקום שדיקור או תורות עיסוי אחרות לא סייעו- מפליאה אותה כל פעם מחדש.
"עד היום", אומרת טהורי-צמח, "אני מופתעת כל פעם מחדש מהאפקטיביות של השיטה הזו ומן העובדה שבזמן כל כך קצר הטווינה מחוללת הטבה מיידית, ומעלימה כאבים ממושכים של שנים במקום בו כשלו שיטות קונבנציונליות ומשלימות אחרות. פירוש המילה טווינה הוא למשוך-לתפוס: (TUI – למשוך, NA – לתפוס בסינית). מדובר למעשה בטיפול מגע, אשר מתבסס על הפילוסופיה של הרפואה הסינית המסורתית ומביא לשינויים בגוף תוך שהוא מווסת ומשפר את הזרימה ההרמונית של ה- QI (האנרגיה) בערוצים (מרידיאנים), דרך עבודה על נק' דיקור הפרוסות לאורך מסלולי מרידיאנים, מקושרות בניהן וקשורות לאיברים מסויימים או לתפקוד מסוים בגוף, זאת על מנת לאזן את הגוף, להביא לתפקוד תקין של האיברים הפנימיים ובכך לאפשר לגוף לרפא את עצמו".
"הסינים", מסביר שלו, "מאמינים כי כאב בגוף נובע מהיעדר של זרימת דם או זרימת צ'י (אנרגיה). תפקידה של הטווינה הוא לזהות את מקור החסימה ולהניע את הדם והאנרגיה תוך שימוש מושכל בנקודות הדיקור שעל פני המרידאינים".
טהורי-צמח: הטווינה כוללת מגוון גדול מאד של טכניקות ומניפולציות, לחיצות תפיסות, שיפשופים ומשיכות תוך שימוש בכפות ידיים, אמה, מרפקים ומשקל הגוף של המטפלץ בכך היא מניעה: תורמת לזרימת הדם, משככת כאבים ומורידה את טונוס השרירים. היא דינאמית ואנרגטית ויכולה לנוע מעבודה נקודתית ממוקדת לעבודה נמרצת על הגוף כולו. סוג הטכניקות הנבחרות לטיפול, הקצב, העוצמה, התדירות ומשך הביצוע ניתנים לוויסות ע"י המטפל בהתאם לצרכים ולבעית המטופל. כך מתחולל בגוף תהליך שינוי ללא מעורבות תרופות או מכשור רפואי. הטכניקות משלבות עבודה פיסית ואנרגטית על נק' הדיקור והמרידיאנים, הרקמות הרכות (שרירים רצועות וגידים) ועל מערכת השלד. הטיפול מתחיל בשיחה עם המטופל על בעייתו- כיצד התחיל, מה מקל, מה מחמיר, אורח החיים כאשר המטפל נעזר גם באבחנה קונבנציונאלית אם קיימת. בהמשך עוברים לטיפול, המתבצע על בגדים נוחים בישיבה או שכיבה, עם או בלי שמנים, מצויי צמחים שונים, משחות, לעיתים תוך שימוש בכוסות רוח. הטיפול יכול לנוע מעבודה נקודתית ממוקדת ועד לעבודה נמרצת על כל הגוף. בסוף הטיפול המטופל נח מספר דקות כדי להתאושש. הטיפול חזק ונמרץ באופן יחסי בהשוואה לשיאצו או מסאז' אך עובד בצורה מהירה ונותן תוצאות מיידיות.
שלו: להבנת האטיולוגיה של הכאב יש השלכה על אופן הטיפול ועל נקודות הדיקור שאותן נפעיל בטווינה- משהו שמעניק יתרון על פני טיפולים אחרים. זהו לא מסאג' מפנק (אם כי ניתן להפוך אותו לכזה בעת הצורך) אלא יותר עיסוי טיפולי מושכל ונקודתי. בנוסף, את הטווינה לומד המטפל ומיישם על פי הפתולוגיות השונות ומתאים את הטיפול. הגב העליון יכול לכאוב – אבל בטווינא נטפל למשל גם בכף הרגל כיון שמונחת שם נקודת דיקור חשובה של מרידיאן הכבד. הידע הזה שמביא איתו מטפל הטווינה מעניק לשיטה הזו ערך מוסף לא מבוטל על פני מסאג' כללי.
טהורי צמח: הפיסיותרפיה המערבית עוסקת בעיקר בהפרעות ומחלות הקשורות למערכת השריר והשלד, למערכת הנשימה והעצבים. הטווינה נוסף לאלה עוסקת גם במחלות פנימיות כמו מיגרנות, שלשולים, עצירות, בעיות של גיל המעבר, ואפילו במחלות מנטליות וניורולוגיות. בנוסף, הפיזיותרפיה מערבית מרבה להשתמש במכשור חשמלי לצרכי אבחון וטיפול- אביזרים טכנולוגיים מנוכרים משהו, בשעה שהטווינה מבססת את הטיפול במגע ידני ואנרגטי. בנוסף הטיפולים בפיזיותרפיה מערבית מבוססים על עקרונות וידע ומחקר קונבנציונלי בעוד שהטווינה מבססת את אסטרטגיית הטיפול עפ"י עקרונות הטיפול והאבחנה של הרפואה הסינית.
איך אתם מסבירים את העובדה שנכון להיום, הטווינה לא כל כך מוכרת בארץ ולא הצליחה לחדור לתודעה הציבורית כמו מסאז' שוודי למשל?
טהורי-צמח: הטווינה נתפסת בצדק כיותר "טיפולית" ופחות מפנקת ולכן היא באמת לא כל כך פופלרית במכוני הספא. ייתכן שהסיבה לחדירה הנמוכה של הטיפול בארץ היא היעדר של מספיק מטפלי טווינה איכותיים. יחד עם זאת, במרפאות הרפואה המשלימה של קופות החולים הטיפול מאד פופולרי ומשמש כבר היום כאמצעי עיקרי לטיפול בבעיות אורטופדיות, בעיות שלד ושרירים וכאבים כרוניים כגון: פריצות דיסק, דלקת מפרקים, דלקת גידים, צואר תפוס, אישיאס (סיאטיקה), כתף כפואה, נימול בידיים וכו', וכן בבעיות פנימיות כגון: כאבי ראש, בעיות מחזור, בעיות עיכול, אסטמה ויתר לחץ דם. אני בטוחה כי יום יבוא והיא תתפוס את המקום המיוחד לה כמו השיאצו, צמחי מרפא ודיקור.
מתי ובאלו מצבים לא מומלץ להשתמש בטווינה?
טהורי-צמח: כאשר מגיע אלי מטופל ללא אבחנה וודאית של טראומה בעמוד השדרה או לחילופין במקרים של אי יציבות בחוליות- לא אשתמש במניפולציות של הטווינה. בנוסף, גם כשאיזורי העור מודלקים, או שהם נושאים חבורות , כוויות או פריחה – לא נשתמש בטווינה.
התוויות נגד אחרות הינם פריקות, שברים, הריון, מצבים פסיכיאטרים פסיכוטים, רעב קיצוני, צמא רב , חום או השפעה נקודתית של אלכוהול או סמים.
כבר לפני כאלפיים שנה השתמש BIAU QUE, רופא מפורסם, בדיקור וטווינה בכדי לטפל באי סדירות פעימות הלב של הנסיך GAO. בין השנים 200לפני הספירה ועד 200 לספירה נכתב הספר "הקיסר הצהוב"- הקלאסי של הרפואה הפנימית ע"י הקיסר הצהוב ואחד מעוזריו QI BO. הספר מתאר את עקרונות הטווינה, המניפולציות (דחיפה, לחיצה, שפשוף ומתיחות), דרכי הטיפול והיישומים הקליניים. בין השנים 610-902 לספירה הטווינה מתפתחת, מלמדים טווינה, הבסיס התיאורטי האבחנה והטכניקות מתפתחים. קיימת אבחנה בין רופא למטפל טווינה. בשנים 1368-1644 הטווינה פופולרית מאוד, מופיע ספר לטיפול בילדים ע"י טווינה.
בין השנים 1911-1949 כמעט ונעלמו באופן רשמי שיטות הטיפול בדיקור וטווינה, אך החלו לפרוח שוב עם הקמת רפובליקת סין העממית ב- 1949 בשילוב עם הרפואה המערבית. ב- 1958 נפתחה בשנחאי המרפאה הראשונה לטיפולי טווינה.
בוקסא/ 'בו טונג זי טונג'- מהו הכאב על פי הסינים ?
"המדע", מסביר שלו, "עוד לא הצליח להבין לגמרי מה קורה בעת הדיקור הסיני. למרות זאת, מחקרים שנעשו, מראים כי דיקור סיני יעיל בשחרור סרוטונין ואנדורפינים. החומרים הללו הם נוירוטרנסמיטורים שפועלים בגוף בין השאר כמשככי כאבים טבעיים. זה הסבר מדעי ליעילות הרפואה הסינית, אבל מה הסינים אומרים?
ברפואה הסינית יש משפט ידוע שאומר:
Tong zi bu tong, bu tong zi tong""
"אם יש זרימה חלקה אין כאב, אם הזרימה לא חלקה יש כאב"
זרימה של מה? - של צ´י ,של אנרגיה.
הצ´י בגוף צריך להיות בתנועה מתמדת, אם משהו עוצר את זרימת הצ´י כמו, חבלה, דלקת או כל דבר אחר – יהיה כאב, נשחרר את הזרימה התקועה, הכאב יחלוף. זה מסביר איך כשמישהו מעסה לנו את הכתפיים, הוא מצליח לשחרר כאב, הוא פשוט הזרים את הצ´י שהיה תקוע".
ניתן לחלקם לשלושה סוגים מרכזיים :
1. טראומה(חבלה)- נזק ממכה או תנועה לא נכונה.
2. רגשות – רגשות שליליים הנחווים לאורך זמן גורמים לתקיעת הצ´י ולבסוף לכאב.
3. גורמי אקלים חיצוניים. למשל: מזגן שמכוון על הצוואר עלול לגרום להיתפסות שרירי הצוואר ולכאב.