תרופות סבתא

מהו הטיפול התזונתי המומלץ לקרוהן? מה לאכול כשיש קרוהן?

מהי התזונה המומלצת למחלת קרוהן? מה לאכול? ממה להימנע? מתי לאכול ובאיזו תדירות? אלו תוספי תזונה מומלצים? האם יש צמחי מרפא מתאימים שיכולים להרגיע את הדלקת? אלו שינויים נוספים מומלצים בהרגלי החיים? והאם אפשר לרפא קרוהן באמצעות תזונה?

מיכל ובר, דיאטנית קלינית וטבעונית משיבה:

כמה מילים על קרוהן

קרוהן היא מחלת מעי דלקתית, שעלולה לפגוע בכל מערכת העיכול – מהפה ועד לפי הטבעת. היא תוקפת את כל עובי דופן המעי ולכן עלולים להופיע סיבוכים כמו אבצסים (פצעים מוגלתיים) ופיסטולות (חיבור לא תקין בין שני איברים פנימיים או בין איבר פנימי אל העור).

מחלת קרוהן אינה סטטית

קרוהן אינה מחלה סטטית והיא נחלקת לתקופות בהן היא פעילה (=התקף) ולתקופות בהן היא נסוגה (=רמיסיה). לא ניתן לצפות את ההתקף מראש. כך או כך, רוב החולים צריכים לקחת תרופות באופן קבוע. קיים גם טיפול ניתוחי, שנועד להקל על הסימפטומים, אך הוא לא מרפא את המחלה.

התסמין הראשי של קרוהן: תת תזונה

התסמינים העיקריים של מחלת הקרוהן הם כאבי בטן ושלשולים (לרוב דמיים).

המחלה מלווה, בשכיחות גבוהה יחסית, בתת תזונה מהסיבות הבאות:

· לרוב המחלה מופיעה במעי הדק, האיבר שבו מתבצעת מירב הספיגה.

· חולים רבים פשוט מפחדים לאכול בגלל התסמינים.

· השלשולים בזמן התקף קרוהן גורמים לאיבוד רב של מלחים.

· חלק מחולי קרוהן לוקים באי סבילות למזונות מסוימים ואז

ללא הכוונה נכונה נוצרים חסרים.

· אצל מרבית החולים יש איבוד חלבונים דרך המעיים.

· חלק מהתרופות פוגעות בספיגה של רכיבי מזון מסוימים.

· בזמן ההתקפים הצרכים האנרגטיים עולים וקשה לספק אותם.

הסטטוס התזונתי מושפע מתכיפות ההתקפים, משכם ומידת חומרתם. הטיפול התזונתי לא מרפא את המחלה ולא מונע את ההתקפים, אולם הוא חשוב מאוד כדי למנוע חסרים, לשפר את הסטטוס התזונתי ולשמור עליו כשהוא תקין. תוספי מזון מומלצים רק כשקיים חסר ספציפי.

תזונה למחלת קרוהן: מהו הטיפול התזונתי המומלץ לקרוהן?

בגלל המופעים הרבים של המחלה הטיפול מאוד מורכב ומאוד אינדיבידואלי. לכל חולה מומלץ להתייעץ עם דיאטנית באופן פרטני כדי לבנות תפריט מתאים ולהשלים חסרים (עם תוספי תזונה) במידת הצורך. ההמלצות הבאות הן כלליות בלבד ולא מחליפות ייעוץ אישי.

בזמן ההתקף ולמשך כחודש רצוי להקפיד על דיאטה דלת סיבים, שומן ולקטוז על מנת להפחית היווצרות סימפטומים כמו כאבי בטן, שלשולים, גזים וחסימות מעיים. בנוסף:

o רצוי להקפיד על ארוחות קטנות ותכופות.

o חשוב לשתות 8-10 כוסות מים ביום.

o לשמור על היגיינת מזון – אחסון נכון של המזון, הימנעות ממזון נא.

המלצות תזונה לחולי קרוהן: מה לאכול כשיש לכם מחלת קרוהן?

  • דגנים – לבחור בדגנים דלים בסיבים תזונתיים כמו לחם לבן, אורז לבן, תפוחי אדמה וכו'... בשלב זה יש להימנע מדגנים מלאים מחיטה מלאה (כמו לחם מלא, אורז מלא, בורגול, כוסמת...)
  • ירקות – בזמן ההתקף מוגבלים לקישוא, גזר ודלעת קלופים ומבושלים.
  • פירות – להגביל למיץ מדולל או בננה.
  • שומנים – ניתן לאכול שמן צמחי, טחינה, אבוקדו וזיתים, אבל בהגבלה (עד 2-3 מנות ביום).
  • קטניות – להימנע בחודש הראשון.
  • מוצרים מהחי – לבחור בדלי שומן.

בשלב זה יש להימנע ממזון מאוד מלוח, תבלינים חריפים וקפה.

המשך תזונה לחולי קרוהן : לחקור רגישות למזון

בהמשך אפשר לשלב, בהדרגה, מזונות נוספים בתפריט. בכל פעם יש להוסיף מזון אחד ולבדוק את הסבילות אליו. במידה והוא גורם לתסמינים כדאי להימנע ממנו ולנסות שוב כעבור שבועיים.

  • דגנים – ניתן לשלב את שאר הדגנים (רצוי להימנע מפופקורן, המכיל סיבים גסים הקשים לעיכול).
  • ירקות – ניתן להוסיף את שאר הירקות בהדרגה, להתחיל עם ירקות קלופים ובהמשך עם הקליפה. סלרי, כרוב, כרובית, ברוקולי, שעועית ירוקה, צנונית, אספרגוס ואפונה מתעכלים פחות טוב ולכן אינם מומלצים.
  • פירות – ניתן להוסיף את שאר הפירות. אפרסמון, תפוז, רימון וסברס לא מומלצים מכיוון שהם מתעכלים פחות טוב.
  • קטניות – מומלץ להוסיף אותן במרקם טחון (כמו מרק או ממרח חומוס). הן קשות לעיכול במצבן השלם.
  • שומנים – ניתן להגדיל מעט את הכמות. יש להימנע מפיצוחים ואגוזים.

מזון מלוח וחריף ומשקאות מוגזים עלולים לגרום אי נוחות. ניתן לשלב קפה בתזונה בהגבלה.

נדגיש שמדובר בהמלצות כלליות, שאינן מחליפות ייעוץ פרטני. על מנת להתמודד עם המחלה ולהגיע לתוצאות טובות יש לפנות לאיש מקצוע ולבנות תוכנית בהתאמה אישית, בהתאם למיקום המחלה, סיבוכים, חסרים ועוד.






















כל המאמרים על:



אולי יעניין אותך גם


חומר למחשבה

  • במאה ה19 איבד האדם את יראתו מאלהים והתחיל לטפח את הפחד מחיידקים

    אנונימי