אוסף של סיפורי החלמה מכל העולם של אנשים מעוררי השראה שריפאו את עצמם ממחלות כרוניות הנחשבות בלתי ניתנות לריפוי- תמצאו כאן
מיכל ובר, דיאטנית קלינית וטבעונית משיבה:
קרוהן היא מחלת מעי דלקתית, שעלולה לפגוע בכל מערכת העיכול – מהפה ועד לפי הטבעת. היא תוקפת את כל עובי דופן המעי ולכן עלולים להופיע סיבוכים כמו אבצסים (פצעים מוגלתיים) ופיסטולות (חיבור לא תקין בין שני איברים פנימיים או בין איבר פנימי אל העור).
קרוהן אינה מחלה סטטית והיא נחלקת לתקופות בהן היא פעילה (=התקף) ולתקופות בהן היא נסוגה (=רמיסיה). לא ניתן לצפות את ההתקף מראש. כך או כך, רוב החולים צריכים לקחת תרופות באופן קבוע. קיים גם טיפול ניתוחי, שנועד להקל על הסימפטומים, אך הוא לא מרפא את המחלה.
התסמינים העיקריים של מחלת הקרוהן הם כאבי בטן ושלשולים (לרוב דמיים).
המחלה מלווה, בשכיחות גבוהה יחסית, בתת תזונה מהסיבות הבאות:
· לרוב המחלה מופיעה במעי הדק, האיבר שבו מתבצעת מירב הספיגה.
· חולים רבים פשוט מפחדים לאכול בגלל התסמינים.
· השלשולים בזמן התקף קרוהן גורמים לאיבוד רב של מלחים.
· חלק מחולי קרוהן לוקים באי סבילות למזונות מסוימים ואז
ללא הכוונה נכונה נוצרים חסרים.
· אצל מרבית החולים יש איבוד חלבונים דרך המעיים.
· חלק מהתרופות פוגעות בספיגה של רכיבי מזון מסוימים.
· בזמן ההתקפים הצרכים האנרגטיים עולים וקשה לספק אותם.
הסטטוס התזונתי מושפע מתכיפות ההתקפים, משכם ומידת חומרתם. הטיפול התזונתי לא מרפא את המחלה ולא מונע את ההתקפים, אולם הוא חשוב מאוד כדי למנוע חסרים, לשפר את הסטטוס התזונתי ולשמור עליו כשהוא תקין. תוספי מזון מומלצים רק כשקיים חסר ספציפי.
בגלל המופעים הרבים של המחלה הטיפול מאוד מורכב ומאוד אינדיבידואלי. לכל חולה מומלץ להתייעץ עם דיאטנית באופן פרטני כדי לבנות תפריט מתאים ולהשלים חסרים (עם תוספי תזונה) במידת הצורך. ההמלצות הבאות הן כלליות בלבד ולא מחליפות ייעוץ אישי.
בזמן ההתקף ולמשך כחודש רצוי להקפיד על דיאטה דלת סיבים, שומן ולקטוז על מנת להפחית היווצרות סימפטומים כמו כאבי בטן, שלשולים, גזים וחסימות מעיים. בנוסף:
o רצוי להקפיד על ארוחות קטנות ותכופות.
o חשוב לשתות 8-10 כוסות מים ביום.
o לשמור על היגיינת מזון – אחסון נכון של המזון, הימנעות ממזון נא.
בשלב זה יש להימנע ממזון מאוד מלוח, תבלינים חריפים וקפה.
בהמשך אפשר לשלב, בהדרגה, מזונות נוספים בתפריט. בכל פעם יש להוסיף מזון אחד ולבדוק את הסבילות אליו. במידה והוא גורם לתסמינים כדאי להימנע ממנו ולנסות שוב כעבור שבועיים.
מזון מלוח וחריף ומשקאות מוגזים עלולים לגרום אי נוחות. ניתן לשלב קפה בתזונה בהגבלה.
נדגיש שמדובר בהמלצות כלליות, שאינן מחליפות ייעוץ פרטני. על מנת להתמודד עם המחלה ולהגיע לתוצאות טובות יש לפנות לאיש מקצוע ולבנות תוכנית בהתאמה אישית, בהתאם למיקום המחלה, סיבוכים, חסרים ועוד.