אוסף של סיפורי החלמה מכל העולם של אנשים מעוררי השראה שריפאו את עצמם ממחלות כרוניות הנחשבות בלתי ניתנות לריפוי- תמצאו כאן
שמן זית מתואר על כל במה ותחת כל עץ רענן כ"מזון בריאות" – מזון על שיתקן מחלות לב, מחלות כבד ויוריד רמות של כולסטרול גבוה בדם. האם הקביעות הללו באמת נכונות? – לא בטוח. קבוצה שלמה של חוקרים סבורה היום כי המיתוס של 'שמן זית כמזון בריאות' מופרך לחלוטין וקובעת שכדאי להימנע ממנו. למי להאמין?
אז אמרו. אם תשאלו את ד"ר מיקל קלפר, רופא מקליפורניה ומהוואי שידוע בתשוקה שלו לקידום בריאות בעולם – הוא יאמר לכם חד משמעית להתרחק משמן זית. לדבריו אנשים סביב אגן הים התיכון שמרבים בתזונה המבוססת על שמן זית נשארים בריאים למרות הצריכה המוגברת של שמן זית ולא בגללו! קלפר טוען באופן חד משמעי כי אנשים עם מחלות לב או נטיה למחלות לב ולחץ דם גבוה חייבים להתרחק משמן זית כיון שבדומה לשמנים אחרים גם שמן זית מתקשה על דפנות העורקים ותורם לטרשת עורקים שבסופה ייתכנו מחלות הרסניות כמו אוטם שרירי הלב או שבץ מוחי (חסימה של זרימת דם לאיברים חיוניים).
מחקרים אחרים תומכים בקביעה הזו וטוענים כי בכרתים למשל- אוכלוסיה שניזונה מתזונה ים תיכונית מאריכים חיים לא בגלל שמן הזית אלא בגלל צריכה מוגברת של פירות וירקות המכילים אטיאוקסידנטים. וכן בגלל אורח חיים מאד מסוים שכולל הליכה של כ15 ק"מ מדי יום ועבודת אדמה מאומצת שתורמת לבריאות הטובה. מחקרים אחרים הראו כי שמן זית אכן יכול לתרום להורדת כולסטרול אבל רק בשלבים הראשונים. מאוחר יותר עם הזמן צריכת שמן הזית מעלה דווקא את שיעורי הכולסטרול ולכן החוקרים שעומדים מאחוריהם ממליצים לשקול שוב את הנושא של הכנסת שמן זית לתפריט וללא ללכת כעיוורים אחרי פרסומים פופוליסטיים בעיתונות.
המתנגדים לשמן זית כמזון בריאות טוענים שהמיתוס החיובי על שמן זית נובע משגיאה, טעות אופטית שקשורה במחקרים המהללים את שמן הזית וקושרים לו כתרים כמזון בריאות. ללא ספק שמן זית בריא יותר משמנים הרסניים אחרים: שמן תירס, מרגרינה, שומני טרנס וגם יותר משמן קנולה – אבל, עדיין לא מדובר ב"מזון בריאות". מסתבר שאנשים שעברו לשמן זית אחרי שצרכו כמויות גדולות של שומני טרנס רב רוויים אכן חוו באופן יחסי ירידה בשיעורי הכולסטרול ושיפור בתפקודי כבד – ומכאן כבר נקשרו לשמן הזית כתרים המשבחים אותו כמזון בריאות – אבל באופן אבסולוטי – כך לפי דר קלפר: שמן זית כשלעצמו אינו מזון בריא.