תרופות סבתא

איך לתרגל אכילה מודעת?

איך לאכול באופן מודע ? לאכול מתוך תשומת לב? אכילה מודעת הופכת את המזון שלהם טעים יותר. היא מאפשרת לכם להתענג עליו זמן ממושך יותר וליהנות מכל פירור ופירור של המזון. מעבר להנאה הפיזית יש לאכילה מודעת (אכילה במיינדפולנס) יתרונות בריאותיים לא מבוטלים  אחרים. איך מתרגלים אכילה מודעת אחרי שנים רבות של הרגלים קלוקלים "לבלוס את האוכל" ולבלוע אותו "מהר לפני שייגמר"?

התועלות הבריאותיות של אכילה מודעת

מפעולה גשמית לרוחנית

האכילה הופכת לפעולה רוחנית: תופעות לוואי נלוות חיוביות של התהליך הזה מעבר להנאה הפיזית הן תחושת סיפוק (האכילה הופכת לחוויה רוחנית לא רק פיזית)

הודיה

אתם חווים תחושה של הודיה: ברגע שעוצרים ומתבוננים על המזון, על המרקם שלו, וחושבים כמה אנרגיה הושקעה בו עד שהוא הגיע לשולחן (מים, שמש, עבודה חקלאית וכו') אתם חיים בתחושה של הודיה – אתם עצורים ורואים כי הזמינות של המזון אינו מובן מאליו. חיים בהודיה פירושם אוטומטית יותר חוויה של שמחה ושיכוך חרדה

קצב איטי

אתם אוכלים יותר לאט: אכילה מודעת מחייבת אתכם להאט את הקצב כדי להספיק לחוות את הפעולה הזו במלואה עם כל החושים

הרזיה ברת קיימא

אתם מרזים: אכילה מודעת היא אחת הדרכים הבדוקות לירידה במשקל כאשר אתם סובלים ממשקל עודף. אתם לא אוכלים על טייס אוטומטי. אתם מבחינים בתחושות של הגוף, קשובים יותר לרעב ולשובע – ומלמדים את עצמכם לחדול מלאכול כשאתם שבעים גם אם הצלחת מלאה. למעשה התשוקה לאוכל כגורם מפצה ומנחם הולכת ויורדת. זה קורה האופן טבעי ללא מאבק ללא התנגדות פנימית ומבלי שתידרשו "להפעיל משמעת ברזל" כדי להפסיק לאכול . בנוסף אתם לומדים שליטה עצמית על יצר האכילה ומקדשים אותו.

איך לתרגל אכילה מודעת?

התחילו את התרגול עם מזון פשוט, למשל עם פרי כמו תפוז. אתם מתחילים את התרגול עם הנחת פלח התפוז על השולחן שלפניכם.

  • התבוננו על המזון מבלי לגעת בו. לאחר מספר נשימות החזיקו אותו ביד והתבוננו עליו מקרוב, על הצורה המיוחדת שלו, על הקליפה, על המרקם. התבוננו על התפוז כאיו הוא מזון חדש ומסקרן שמעולם לא ראיתם ומעולם לא טעמתם
  • קרוב את התפוז אל השפתיים וחושו אותו מבלי לנגוס בו. הקשיבו לתחושות שלכם, לריח שהוא מעלה באפכם – לצורך להכניס אותו אל הפה ולמחשבות שעולות תוך כדי
  • נגסו חתיכה מפלח התפוז אבל אל תלעסו אותה. העבירו אותה בכל חלל הפה ושימו לב לתחושות
  • לעסו אותה באיטיות ושימו לב למיציות, למרקם, לטעם לריח ולקולות הלעיסה
  • הבחינו באימפולס לבלוע את פלח התפוז שהכנסתם לפה.
  • כאשר אתם מבצעים את פעולת הבליעה הרגישו את התפוז יורד לאורך הוושט. אילו תחושות זה מעורר בכם. חושו מה הפעולה הזו מייצרת בגוף, מהי האנרגיה שהמזון מכניס לגוף
  • סיימו את התרגיל במספר נשימות נשימות ובהכרת תודה

7 העקרונות לאכילה מודעת, אכילה בקשיבות

טיך נט האן חיבר ספר שלם על הנושא של תרגול קשיבות דרך אכילה. בספר מוצגים 7 עקרונות בסיסיים לאכילה מודעת

  1. כבדו את המזון. בעולם של שפע כשארנו רוכשים מזון ממכונה אנו לא תמיד זוכרים מניין הגיע
  2. שלבו את מירב החושים בפעולת האכילה: יופי ארומה מגע וצליל שהמזון מייצר בפה
  3. להיות קשובים לכמות. השתמשו בצלחות קטנות ולמדו להסתפק בפחות מזון
  4. לעיסה ממושכת- פעולה שמועילה לעיכול בכלל האנזימים שברוק
  5. לאכול לאט: מאפשר לכם ליהנות יותר, לחוש את הטעם באופן מלא. לא למהר לבלוע
  6. לא לדלג על ארוחות: כדי לאפשר את הזמן לאכילה מודעת ומועטה בכל ארוחה קטנה
  7. לאכול מזון על בסיס צמחים (תזונה שמונעת סרטן המעי הגס)






















כל המאמרים על:



אולי יעניין אותך גם


חומר למחשבה

  • לא ניתן לחזור על אותה טעות פעמיים משום שבפעם השניה-  זו לא כבר לא טעות אלא בחירה !

    אנונימי